Blog

Pay It Forward

Blog

Pay It Forward

When someone does you a big favor, don’t pay it back. Pay it forward!
~ Catherine Ryan Hyde

Deze quote uit de film ‘Pay it forward’ geeft zo mooi één van de belangrijkste principes weer van de microgift. Het hoeft niet terug betaald te worden. Het is geen schuld. Zoals bij andere vormen van microfinanciering vaak wel het geval is.

Wij geloven juist in het doorgeven van kansen. Want delen vanuit de mogelijkheden die je hebt gekregen, verandert levens van anderen van kansarm naar kansrijk.

Jouw kansen

Wat heb je bereikt? Welke kansen heb jij gekregen in het leven?

We staan er vaak niet bij stil. Maar wat is het bijzonder dat je naar school kon gaan. Dat je aansluitend een vervolgopleiding hebt gedaan. Misschien ben je zelfs nog wel geswitcht, omdat iets anders je toch beter paste.  En eenmaal afgestudeerd kon je werken, je verder ontwikkelen, je loopbaan vormgeven zoals jij dat wilde. Of ben je een eigen onderneming gestart en ben je hierin succesvol.

Het is niet vanzelfsprekend. Op meerdere plaatsen in de wereld is dit voor veel mensen niet weggelegd. Als je bijvoorbeeld in India geboren was, had je al deze keuzes waarschijnlijk niet gehad en zouden anderen voor je hebben beslist. Waar jij in jouw leven veel kansen kreeg om je te ontwikkelen en te worden wie je nu bent, hebben ontelbare Indiase vrouwen deze kansen niet.

Purple werkt vanuit het ‘Pay it forward’ principe. Wij willen delen vanuit onze overvloed en de mogelijkheden die wij hebben gekregen. Uitdelen aan vrouwen in India die leven onder de armoedegrens.

 

Haar kansen

Wij verstrekken microgiften aan deze vrouwen. Deze gift biedt mogelijkheden om dingen te doen die deze vrouw anders niet had kunnen doen; Het geeft haar de kans een eigen onderneming te starten en in haar eigen levensonderhoud te voorzien.

Samen met haar bekijken we welk bedrijf bij haar talenten en mogelijkheden past. En ook of het levensvatbaar is in de omgeving waar zij wil gaan ondernemen. Met de inkomsten hiervan kan ze in het levensonderhoud van haarzelf en haar gezin voorzien. Hiermee ontsnapt ze aan de armoede en kan ze een kansrijke toekomst opbouwen.

Deze microgift is geen schuld en hoeft dus niet terugbetaald te worden. Want wij geloven in het uitdelen vanuit de kansen die je zelf hebt gekregen. Dat gaat niet alleen op voor ons hier in Nederland, maar ook voor de vrouwen in India.

Op het moment dat deze vrouw winst maakt, deelt ook zij weer uit. Dit doet ze door een percentage van deze winst te investeren in een andere vrouw in India. Naar haar eigen draagkracht en vermogen, waardoor dit voor iedereen haalbaar is.

Hiermee investeert ook zij in de kansrijke toekomst van een kansarme vrouw in India! En op deze manier starten steeds meer vrouwen een eigen onderneming, waardoor de negatieve spiraal van armoede wordt doorbroken. Het stopt niet bij één persoon, het verspreidt zich!

 

Redenen

Heb je wel eens gehoord van het ‘ripple effect’? Wanneer je een steen in het water gooit, veroorzaakt dit een rimpeling. En dit veroorzaakt weer een nieuw golfje. Het verspreidt zich steeds verder. Het effect dat wij met Pay it forward ook in gang willen zetten.

Lifestrategies schreef een mooi artikel over de tien redenen waarom ‘pay it forward’ werkt. Wij lichten er graag vier uit.

Het is gemakkelijk te begrijpen en herkenbaarHet basisprincipe is simpel: iemand helpen die dit nodig heeft. Veel culturen en religies kennen het principe van geven en ontvangen. Daar komen ook bekende spreekwoorden vandaan, zoals ‘What goes around, comes around’ en ‘Wat je zaait zul je oogsten’ of de nu populaire term ‘karma’.

Het geeft een goed gevoelHet is beter te geven dan te ontvangen. Altruïsme is het tegenovergestelde van egoïsme en richt zich op het welzijn van een ander. En dit heeft een positieve impact op je mentale en fysieke gezondheid.

Het bied een alternatiefHet is niet altijd mogelijk om iemand die je geholpen hebt terug te betalen. Dit gaat op voor veel kansarme vrouwen in India. Maar je kan wel je dankbaarheid verspreiden door anderen te helpen.

Het geeft hoopHet geeft vertrouwen in een hoopvolle en kansrijke toekomst. Het bewijst dat er nog steeds mensen zijn die om de ander geven. En laat zien dat de wereld een betere plek kan zijn als we eraan werken om het op die manier te maken.

Pay it forward begint bij één persoon die het verschil wil maken. Die ervoor kiest te investeren in een kansarme vrouw in India. Wil jij dit in beweging zetten? Kies dan een campagne op onze website en help deze vrouw een eigen onderneming te starten.

 

 

Deel deze blog op social media

Jochebed Neuteboom

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.