Blog

Onderwijs voor meisjes

Blog

Onderwijs voor meisjes

If you educate a man, you educate an individual. But if you educate a woman, you educate a nation.
~ African Proverb

Onderwijs voor meisjes is niet alleen een mensenrecht, maar ook een belangrijk middel om haar leven te verbeteren: binnenshuis, in de maatschappij en economie, en eigenlijk overal. Maar om allerlei redenen, wordt deze kans vaak van Indiase meisjes afgenomen.

De meeste Indiase mensen geloven dat de vrouw er alleen is om kinderen te baren, het huishouden te doen, en voor het gezin te zorgen. Maar dit is enorm misleidend. Als vrouwen de kans krijgen, laten ze zien hoe goed ze voor hun gezin kunnen zorgen terwijl ze daarnaast een baan hebben. Vrouwen tonen potentieel in elk gebied in het leven, en het begint bij onderwijs. Als een land zich wil ontwikkelen, dan moet het vrouwen onderwijs geven.

 

Het onderwijssysteem in India

Het Indiase onderwijssysteem leert kinderen om getallen te stampen en ze een leven lang te onthouden. Maar heb je daar wat aan? Natuurlijk niet. Het systeem wil de kinderen alleen leren wat in de methode staat, maar het toont geen interesse in de bijzondere talenten van het individuele kind. Het systeem leunt op de cijfers: hoe hoger de cijfers, hoe intelligenter het kind is. In India is het helaas zo dat de cijfers alles bepalen. Daar komt nog bij dat er een enorm verschil is tussen het onderwijs in de stad en op het platteland.

India zet in op digitaal onderwijs, maar vergeet dat de digitale infrastructuur die daarvoor nodig is, niet beschikbaar is op het platteland. Onderwijs geeft het kind een kans om verder te komen, maar het systeem zet ze voor schut. Als het systeem het onderwijs met wijsheid benadert, kan het de verandering brengen die we zo graag willen voor de toekomst.

 

Waarom verlaten zoveel meisjes en vrouwen hun opleiding?

De belangrijkste redenen dat meisjes in India vroegtijdig van school gaan zijn genderdiscriminatie, patriarchaat en financiën. Maar er is ook uitsluiting en een gebrek aan onderwijs over menstruatie. Veel meisjes worden gedwongen school vroegtijdig te verlaten om dat ze elke maand weer worden buitengesloten tijdens hun menstruatie. Er is geen onderwijs op dit gebied, dus jongens pesten de meisjes. Om niet langer voor schut gezet te worden, stoppen de meisjes dan met school. Dit komt goed uit voor veel ongeschoolde ouders, want die kunnen hun dochter dan thuishouden om te helpen met het huishouden. Dit zet het meisje aan om snel te trouwen.

Ongeschoolde ouders leiden hun gezin met het patriarchaat in gedachte, en zien onderwijs als een onnodig grote uitgave voor een meisje dat dat snel gaat trouwen en bij een andere familie gaat horen. Op dat moment brengt zij tenslotte geen geld meer in het laatje. Dit is natuurlijk een verkeerde manier van nadenken. Een meisje onderwijs geven staat gelijk aan het verminderen van armoede.

 

Het belang van onderwijs aan meisjes, en de initiatieven van Purple om meisjes op school te houden

Onderwijs voor meisjes is belangrijk, omdat zij degenen zijn die de toekomst van hun land kunnen verbeteren. Ze vertegenwoordigen een deel van de maatschappij dat wordt beschouwd als zwak. Om genderdiscriminatie te verminderen, moeten meisjes een kans krijgen op zelfredzaamheid door onderwijs. Om ontwikkeling, groei en gelijkheid te krijgen in een snel ontwikkelend land, moet er voorrang gegeven worden aan onderwijs voor meisjes, en moet het systeem veranderen zodat zij een kans krijgen. Dan groeit hun zelfvertrouwen, ze gaan hun eigen keuzes maken, en ze worden de leiders van hun land.

Purple werkt met vrouwen en droomt ervan hen financieel zelfstandig te maken, en maakt een vuist voor het onderwijs van hun dochters. De vrouwen moeten een contract tekenen waarin staat dat ze al hun kinderen naar school laten gaan zolang ze met Purple samenwerken. Het is een klein initiatief, maar Purple wil dat deze meisjes sterker en welvarender worden door middel van onderwijs.

Deel deze blog op social media

Rashmi Tandi

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.