Blog

Ondernemende vrouwen

Blog

Ondernemende vrouwen

Our deepest fear is not that we are inadequate, our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
~ Marianne Williamson

In het dynamische landschap van de zakenwereld, is het voor vrouwen altijd vechten tegen de bierkaai. De normen en verwachtingen van de Indiase cultuur maakt het vrouwen niet makkelijk. Maar de tijden veranderen, en vrouwen in India grijpen hun kans en komen steeds dichter bij hun dromen en doelen.

De start van Stichting Purple in 2022 bracht een nieuw perspectief in dit verhaal, door vrouwen de kans te geven om hun eerste stappen te zetten in het ondernemerschap. Vrouwen aanmoedigen om hun dromen na te jagen, en het creëren van kansen, dat is wat Purple doet om vrouwen een kans te geven in de Indiase zakenwereld.
 

Hindernissen overwinnen

Vrouwen in India hebben altijd de verantwoordelijkheid gehad voor het huishouden en de kinderen. Ze moesten hun eigen dromen opzij schuiven. Maar dit is aan het veranderen: vrouwen wagen zich steeds vaker in de wereld van allerlei ondernemingen. Om zich staande te houden in een wereld die door mannen word gedomineerd, moeten ze vaak twee keer zo hard werken. De aanwezigheid van vrouwen in de zakenwereld leidt tot een bonte verzameling van ideeën, producten en ontwikkelingsstrategieën. Hun deelname leidt tot mooie sociale netwerken en onderlinge steun, wat doordringt in hun levens en gemeenschappen.
 

Impact ontketenen

De impact van vrouwen in ondernemingen is grensverleggend. Vrouwen in India zijn niet meer alleen huisvrouwen, maar leveren een belangrijke financiële bijdrage aan hun gezin. Van industriële kopstukken tot eenvoudige ondernemers met kleine bedrijfjes: vrouwen laten zien wat ze waard zijn. Ze lijken soms wel superhelden, ze jongleren bedreven tussen het huishouden en hun bedrijf. Ze veranderen daarmee niet alleen hun eigen leven, maar inspireren talloze andere vrouwen om in hun voetstappen te treden.
 

Verandering bewerkstelligen

Kalpana Saroj, de self-made zakenvrouw die de weg heeft vrijgemaakt voor anderen, is een mooi voorbeeld van deze wereldveranderaars. Zij begon in de sloppenwijken maar is nu miljardair, een getuige van de ontembare wil van de vrouw die durft te dromen en hard wil werken. In haar pad volgen vele vrouwelijke ondernemers, die bereid zijn de strijd aan te gaan, vastberaden alle uitdagingen te overwinnen en tot grote hoogte te stijgen. Deze vrouwen maken samen nieuwe wegen vrij om het onmogelijke mogelijk te maken.
 

Het rimpeleffect

Vrouwelijke leiders, vooral in een omgeving waar mannen de norm zijn, worden bakens van vastberadenheid en ambitie, en maken de weg vrij voor miljoenen anderen. Ze maken een diepe indruk en de resultaten liegen er niet om: In de laatste tien jaar is het aantal bedrijven met een vrouw aan het hoofd gestegen van 14% tot 20%! Daarmee zijn er nu ongeveer 15 miljoen bedrijven door vrouwen geleid, van industrieën zoals de reiswereld, software, schoonheid, tot financiële dienstverlening. Deze bedrijven scheppen banen voor 22 tot 27 miljoen mensen, waarmee ze een economische hoeksteen vormen voor de toekomst van India.
 

Wat Purple doet om dromen waar te maken

In 2022 werd Purple opgericht om verandering te brengen. Om de gemarginaliseerde Indiase vrouwen te ondersteunen en hun zakelijke dromen werkelijkheid te helpen maken. Omdat Purple zag hoe weinig middelen en steun deze vrouwen vaak hebben, geven we hen wat ze hiervoor nodig hebben. In de korte tijd dat Purple actief is, hebben we al 20 vrouwen kunnen helpen om hun visie tot leven te brengen. Dat varieert van ecologisch boeren tot paddenstoelen kweken, van drogist en supermarkt tot graanmolens, en natuurlijk kledingwinkels een naaibedrijfjes.
 

Pijlers van verandering

De impact van Purple is onmiskenbaar. Deze vrouwen hebben de controle over hun leven gevonden en zijn een pijler van hun gezin. Hun levens en hun gezinnen zijn zichtbaar veranderd. Hun verhaal is echt inspirerend en laat zien hoe veerkrachtig en vastberaden ze zijn terwijl ze hun droom waarmaken. Purple laat met deze kleine vonkjes van verandering niet alleen zien hoe individuele levens veranderen, maar we maken ook een netwerk van empowerment dat hele gemeenschappen kan veranderen.
 

Van droom naar werkelijkheid

Het ondernemerslandschap van de India verandert, en vrouwen zijn daar belangrijke aanstichters van. Het pad van droom tot werkelijkheid ligt bezaaid met obstakels, maar de geest van vastberadenheid en de steun van initiatieven zoals Purple, slechten deze hindernissen. Elke vrouw die zich waagt aan het ondernemerschap, creëert een rimpeleffect en inspireert anderen. Purple leidt de weg naar empowerment en verandering.

Deel deze blog op social media

Rashmi Tandi

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.