Blog

Gendergelijkheid

Blog

Gendergelijkheid

It is time that we all see gender as a spectrum instead of two sets of opposing ideals.
~ Emma Watson

“Gendergelijkheid”, is dat een term die alleen door vrouwen wordt gebruikt? Als je je gedachten over gendergelijkheid deelt ben je een feminist. Maar waarom vragen vrouwen in India eigenlijk om gendergelijkheid?

Omdat de macht van de mannelijke helft van de Indiase maatschappij jarenlang alleen maar groeide, en als het ware vanzelf discrimineerde tegen het idee van gelijkheid. De waarde van de vrouw in de maatschappij werd vergeten, om de macht van de man in stand te kunnen houden. Maar de jaren van onderdrukking begonnen zo zwaar te wegen, dat vrouwen niet anders konden dan voor zichzelf opkomen, voor een maatschappij die ook van hen is. Maar is er eigenlijk wel een plek op aarde waar gendergelijkheid bestaat?

 

SDG 5: Gendergelijkheid

De Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelen), zijn een verzameling van zeventien onderling verbonden doelstellingen, die dienen als een “gedeelde blauwdruk voor vrede en welvaart voor mens en planeet, nu en voor de toekomst”. De SDGs zijn geschreven in 2015 voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA), als onderdeel van de Post-2015 agenda. Deze doelen vormen een kader voor toekomstige wereldwijde ontwikkeling, om de Millennium Development Goals, die dat jaar afliepen, op te volgen.

Nummer 5 van de SDGs is: “Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes”. Door de belofte te doen om “niemand achter te laten”, hebben de landen zich verplicht om eerst versneld vooruitgang te zoeken voor degene die het verst achterop zijn geraakt. SDG 5 wil vrouwen en meisjes gelijke rechten geven, en mogelijkheden om vrij te leven zonder discriminatie op de werkvloer, en zonder geweld. Hiermee willen ze gendergelijkheid bereiken, en de macht die vrouwen en meisjes toekomt, terug te geven.

 

De huidige situatie in India

India is altijd gedomineerd geweest door mannen. In theorie zijn plannen van de overheid voor hervormingen en bewustzijn uitgevoerd, maar in de praktijk is daar niet veel van terechtgekomen. Zoals het al eeuwen gaat, zie je ook vandaag de dag discriminatie tegen vrouwen op elk front: onderwijs, werk, gezondheid, politieke macht, en wettelijke bescherming. In het onderwijs vallen meisjes veel vaker uit dan jongens. De Indiase maatschappij is patriarchaal, en dit veroorzaakt ongelijkheid tussen meisjes en jongens. Als gevolg overlijden meisjes vaak jong. Op de werkvloer krijgen vrouwen niet dezelfde rechten als mannen, en als ze hier iets van zeggen, krijgen ze te maken met geweld en discriminatie.

 

Waarom streven we naar gelijkheid?

Gelijkheid is voor iedereen, maar de geschiedenis heeft ons doen geloven dat mannen superieur zijn. Maar nu, in de 21e eeuw, laten vrouwen zien wat ze al die tijd al in huis hadden. Als ze de kans krijgen, laten ze zien hoeveel potentieel ze hebben: in de politiek, economie, sport, entertainment, bestuur, en ga zo maar door. Ondanks dat de kansen klein zijn, zie je dat steeds meer vrouwen omhoogklimmen, en geschiedenis schrijven. Nu is de tijd om vrouwen de kans te geven om hun potentieel te laten zien, en om hen aan te moedigen om hun talenten te benutten. Het is tijd om gelijkheid te laten zien ondanks de genderdiscriminatie. De schepping kan bestaan omdat elk mens telt, niet alleen de man.

 

Wat doet Purple aan gendergelijkheid?

Purple startte in 2022 met een visie om kansarme Indiase vrouwen te steunen door hen te helpen een onderneming te starten. Als organisatie die gericht is op vrouwen, is het belangrijk dat we zelf ook vrouwen in dienst hebben. Daarmee bestrijden we genderdiscriminatie ook zelf. Het team in India bestaat voor 80% uit vrouwen, en zij worden aangemoedigd om hun stem te laten horen. De bedrijven die met hulp van Purple worden opgericht zijn voor vrouwen, maar de rol van mannen wordt niet genegeerd. Echtgenoten, broers, vaders: alle hulp van de mannen in de levens van onze vrouwen, is van harte welkom!

De wereld verandert, dus het werk verandert ook. Laten we een wereld creëren waar iedereen elkaar op waarde schat, en waar we in harmonie kunnen samenleven, in vrede, liefde en gelijkheid.

Deel deze blog op social media

Rashmi Tandi

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.