Blog

Extreme armoede

Blog

Extreme armoede

Poverty is the worst form of violence
~ Mahatma Gandhi

De Sustainable Development Goals zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het eerste doel in deze lijst is het uitroeien van armoede, overal en in al haar vormen. Een doel waar wij ons met Purple voor inzetten.

Gandhi is er duidelijk over, armoede is de ergste vorm van geweld. Maar wat is armoede? En welk effect heeft dit op mensen?

Wat is extreme armoede

Stel, je moet vandaag rondkomen van €1,46 per gezinslid. Wat zou jij kopen? En wat niet? Welke maaltijd sla je over? En wat doe je als iemand opeens ziek wordt?

Voor de meesten van ons is dit gelukkig geen realiteit. Maar voor veel mensen in India wel. Je kunt je vast wel voorstellen hoe moeilijk het is om van dit bedrag te moeten leven. Dag in, dag uit. Je komt voor onmogelijke dillema’s te staan als je zo weinig te besteden hebt en je in extreme armoede leeft.

Volgens het SCP ben je arm wanneer je gedurende langere tijd niet de middelen hebt voor de goederen en voorzieningen die in jouw samenleving als minimaal noodzakelijk geldt. Elk land heeft een eigen armoedegrens, waaronder mensen als arm worden gezien. Hoe rijker het land, hoe hoger deze grens wordt gesteld.

Je leeft in extreme armoede als je minder dan $1,90 per persoon per dag te besteden hebt. Dit getal is niet uit de lucht komen vallen. Het is de gemiddelde armoedegrens van de 15 armste landen ter wereld. En wordt gezien als het minimale bedrag dat je nodig hebt om van te kunnen leven.

Deze dollar is niet de normale dollar zoals wij die kennen, het is de 2011 PPP dollar. Een rekenmodel om landen met elkaar te kunnen vergelijken. Met één PPP dollar kan je in Nederland net zoveel kopen als in India. De $1,90 hierboven, staat in Nederland gelijk aan €1,46. In India is dit ₹43,96.

Wij willen vrouwen die in extreme armoede leven helpen een onderneming te starten, waarmee ze een inkomen verdienen die de armoedegrens overstijgt. Deze ligt op $5,50 wat in India neerkomt op ₹127,25 per persoon per dag. Zodat zij voldoende hebben om van rond te komen. Zodat overleven verandert in leven. Zodat ze echt aan de armoede ontsnappen.

 

Uitingen van extreme armoede

We hebben hierboven vooral de economische kant van armoede belicht. Maar armoede is zoveel meer dan het gebrek aan geld alleen. Dit is wat de Wereldbank erover schrijft:

“Armoede is honger.
Armoede is gebrek aan onderdak.
Armoede is ziek zijn en geen arts kunnen bezoeken.
Armoede is niet naar school kunnen gaan en niet kunnen lezen.
Armoede is geen baan hebben, bang zijn voor de toekomst, dag voor dag leven.
Armoede is een kind verliezen aan ziekte veroorzaakt door vervuild water.
Armoede is machteloosheid, gebrek aan vertegenwoordiging en vrijheid.

Armoede heeft vele gezichten, verandert van plaats tot plaats en door de tijd heen, en is op verschillende manieren beschreven. Meestal is armoede een situatie waaraan mensen willen ontsnappen. Armoede is dus een oproep tot actie — voor zowel de armen als de rijken — een oproep om de wereld te veranderen zodat nog veel meer mensen genoeg te eten hebben, voldoende onderdak, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, bescherming tegen geweld en een stem in wat er in hun gemeenschappen gebeurt.”

 

Rashmi

In dit filmpje vertelt Rashmi, onze businesscoach, meer over de extreme armoede in India.

Hoe wij willen bijdragen aan het bestrijden van extreme armoede

Wij willen gehoor geven aan deze oproep en actie ondernemen! Want de armoede waarin veel mensen in India leven raakt ons. Maar wat écht ons hart binnenkomt is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar vrouwen in Nederland veel kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen en te worden wie ze willen zijn, hebben veel vrouwen in India deze kansen niet gekregen. Wat voor vrouwen hier in Nederland vaak vanzelfsprekend is, is voor vrouwen in India niet weggelegd.

Daarom investeren wij in kansarme vrouwen in India en geven hen de kans een eigen onderneming te starten, waarmee ze voldoende inkomen genereren om in hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezin te voorzien. Wij willen dit doen door middel van het verstrekken van microgiften en het geven van begeleiding en onderwijs. Hiermee dragen we bij aan een kansrijke toekomst voor deze vrouwen en hun dochters, waarmee zij weer een positieve impact hebben op hun omgeving.

Wij kunnen dit niet alleen. We hebben jouw hulp hierbij nodig. Wil jij investeren in een vrouw in India? Ga dan naar deze pagina op onze website, kies een campagne en doneer een bedrag naar keuze.

Deel deze blog op social media

Jochebed Neuteboom

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.