Blog

Vrouwen in India

Blog

Vrouwen in India

An important attribute of success is to be yourself. Never hide what makes you, you.
~Indra Nooyi (FMR CEO PepsiCo)

Ontdekken wat je wel of niet kan, kan alleen maar door dingen uit te proberen en hiervoor de ruimte te krijgen. Voor veel vrouwen in India is dit een grote uitdaging en ze zijn bang om uit te stappen. Hierdoor zijn ze vergeten waartoe ze echt in staat zijn.

De rol van vrouwen in de Indiase maatschappij is van vitaal belang in hoe de toekomst vorm krijgt. Vrouwen zijn in staat een positieve verandering te brengen in hun families, hun gemeenschappen en de wereld om hen heen. Het unieke perspectief van vrouwen en de ervaringen die ze met zich meebrengen, kunnen de maatschappij op tal van vlakken verrijken.

Vrouwen hebben grote stappen gezet richting gelijkheid. Maar er moet ook nog veel gebeuren. Zodat zij zich ten volle kunnen ontplooien en worden gewaardeerd om hun bijdrage aan de maatschappij.

Het is belangrijk dat vrouwen worden aangemoedigd om de leiding te nemen, zodat ze hun stem kunnen laten horen. Door samen te werken en elkaar te steunen, kunnen we helpen om de maatschappij rechtvaardiger en gelijker te maken. Zodat vrouwen de kansen en middelen hebben om succesvol te zijn.
 

Het leven van vrouwen in India

De levens van vrouwen in India zijn divers door de grote verschillen in geografie, sociaaleconomische status, onderwijs, en culturele achtergrond.

Ondanks de vooruitgang in de laatste jaren, krijgen veel Indiase vrouwen te maken met discriminatie, geweld en armoede. Laaggeletterdheid bij vrouwen komt nog altijd meer voor dan bij mannen. En veel vrouwen hebben niet dezelfde toegang tot onderwijs en minder kansen op werk. Daarbij komt dat vrouwen in India vaak flinke obstakels tegenkomen als het gaat om toegang tot gezondheidszorg en geboortebeperking.

Toch zijn er veel inspirerende vrouwen in India, die deze obstakels slechten en die grote stappen maken in onder meer de politiek, de zakenwereld en de kunstwereld. India heeft een rijk cultureel erfgoed waarin vrouwen gerespecteerd en gewaardeerd worden. En er zijn vele programma’s in gang gezet om vrouwen te emanciperen en een meer gelijke maatschappij te creëren.

Om samen te vatten, het leven van Indiase vrouwen is complex en veelzijdig, met zowel uitdagingen als kansen. Hoewel er nog veel werk gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat vrouwen in India gelijke rechten en kansen krijgen, zijn er ook veel positieve signalen van verandering en vooruitgang.
 

Verschil tussen mannen en vrouwen vanuit Indiaas perspectief

India is altijd al een patriarchaal land geweest, maar het zou dwaas zijn om de stille, maar cruciale rol van vrouwen in het besturen en ontwikkelen van India te negeren. Zij zijn even belangrijk als mannen. De oude denkwijze geeft voorrang aan mannen, maar vaak zie je dat vrouwen min of meer dezelfde meningen hebben over bijvoorbeeld deze zaken.

Vanuit Indiaas perspectief zijn er traditionele, culturele overtuigingen, die verschillende rollen en verwachtingen scheppen voor mannen en vrouwen. Dit kan variëren in verschillende regio’s en gemeenschappen, maar de volgende thema’s komen veel voor:
Genderrollen – In de traditionele Indiase gemeenschap, worden mannen vaak gezien als de primaire kostwinners en besluitvormers, terwijl vrouwen voor het huishouden en de kinderen zorgen.
Onderwijs – Er blijft een hardnekkige kloof tussen mannen en vrouwen in het onderwijs, waardoor vrouwen vaker laaggeletterd zijn. Hierdoor hebben zij minder kansen op onderwijs en werk.
Gezondheidszorg – Vrouwen in India krijgen vaak moeilijker toegang tot gezondheidszorg, gezinsplanning, verloskundige en gynaecologische zorg.
Huiselijk geweld – Huiselijk geweld is een serieus probleem in India, en vrouwen zijn vaak het slachtoffer van misbruik en geweld in eigen huis.
Negatieve houding tegen vrouwen – Ondanks het rijke culturele erfgoed van het land, waarin vrouwen gerespecteerd en gewaardeerd worden, zijn er ook diep ingesleten culturele opvattingen tegen vrouwen, die ongelijkheid en genderdiscriminatie in stand houden.

Gelukkig zijn deze ervaringen niet overal hetzelfde, en er zijn veel Indiase gemeenschappen waar vrouwen en mannen meer gelijkheid ervaren en gelijke kansen krijgen. Helaas is het toch zo dat de negatieve opvattingen die bestaan over vrouwen, ervoor zorgen dat hun kansen en welzijn beperkt blijven.

 

Het leven van vrouwen in de steden

Het dagelijks leven van vrouwen in de steden van India wordt beïnvloed door veel verschillende factoren, waaronder hun sociaaleconomische status, opleiding, culturele achtergrond en hun persoonlijke keuzes. Toch zijn er ook veel thema’s die overeenkomen tussen deze vrouwen.

Veel van deze vrouwen hebben toegang tot onderwijs. Ook hebben zij de mogelijkheid een baan te vinden en zijn ze in staat een carrière op te bouwen en financieel onafhankelijk te zijn. Helaas is er nog wel altijd een hardnekkige kloof tussen mannen en vrouwen in zowel onderwijs als werk, en lopen veel vrouwen tegen allerlei hindernissen aan in hun poging zichzelf volledig te ontwikkelen.

Hoewel stedelijke gebieden over het algemeen meer progressief en liberaal zijn, blijven aanhoudende culturele vooroordelen over vrouwen bestaan die hun leven beïnvloeden. Zo ervaren veel vrouwen bijvoorbeeld discriminatie op de werkvloer, en vinden ze het ingewikkeld om traditionele genderrollen te combineren met de eisen van het moderne leven. Ook kunnen ze te maken krijgen met geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Deze vrouwen hebben betere toegang tot gezondheidszorg dan vrouwen op het platteland. Maar vooral voor de minder rijke vrouwen kan het nog altijd een uitdaging zijn om goede zorg te krijgen.

Veel vrouwen die in de steden leven balanceren werk en huishouden, en worstelen soms met al deze verantwoordelijkheden. Toch zien we ook steeds meer vrouwen die ervoor kiezen om later of helemaal niet te trouwen en geen kinderen te krijgen, zodat ze hun carrière kunnen opbouwen en hun persoonlijke doelen kunnen bereiken.

Ondanks de vele uitdagingen en hindernissen, eisen vrouwen steeds meer hun rechten op en laten ze hun stem meer horen. Ze spelen een cruciale rol in de toekomst van India.

 

Het leven van vrouwen op het platteland

Het dagelijks leven van vrouwen op het platteland van India wordt gekenmerkt door veel uitdagingen. Ondanks het rijke, culturele erfgoed van India, waarin vrouwen gerespecteerd en gewaardeerd worden, zijn er ook diep ingesleten culturele opvattingen op het platteland, die genderdiscriminatie en ongelijkheid in stand houden.

Vrouwen op het platteland ervaren veel hindernissen om toegang te krijgen tot onderwijs, als gevolg van armoede, weinig onderwijsinstellingen, en de culturele opvatting dat onderwijs voor meisjes minder belangrijk is dan voor jongens. Hierdoor zijn ze vaak laaggeletterd en krijgen ze minder kansen op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Veel van hen doen fysiek zwaar werk op het land, waar ze slecht voor worden betaald. Ze worden vaak gediscrimineerd op de werkvloer.

Ook is het erg moeilijk om toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Er zijn minder faciliteiten, ze worden uit culturele overtuiging ontmoedigd om medische hulp te zoeken, of hebben geen geld. Hierdoor is er een hoger sterftecijfer bij bevallingen, en slechte gynaecologische zorg.

Huiselijk geweld is een groot probleem op het platteland van India, vrouwen zijn vaak het slachtoffer van misbruik en geweld in het gezin. Dit wordt verergerd door een gebrek aan wettelijke en maatschappelijke ondersteuning die vrouwen zou kunnen beschermen.

Gelukkig zijn deze ervaringen niet overal hetzelfde, er zijn veel plattelandsgemeenschappen waarin vrouwen wel gerespecteerd en gevierd worden. Toch wordt het dagelijks leven van vrouwen op het platteland van India gekenmerkt door aanhoudende armoede, beperkte toegang tot middelen en kansen, en culturele opvattingen die hun vrijheid en potentieel beknotten. We moeten deze uitdagingen aangaan en vrouwen op het platteland meer kansen geven, als we een meer gelijkwaardige en welvarende toekomst willen voor alle mensen in India.

En dat is wat we met Purple willen doen. Wij willen vrouwen in hun kracht zetten en hen helpen een kansrijke toekomst op te bouwen.

Deel deze blog op social media

Dr. Abhijit Dip

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.