Wat deze doelen onderscheidt van eerdere agenda’s (zoals de millenniumdoelstellingen), is dat ze, in tegenstelling tot de millenniumdoelen, gericht zijn op de duurzame ontwikkeling van de hele wereld, en niet alleen op het globale zuiden. Ten tweede willen zowel NGO’s als bedrijven hun inspanningen verbinden met de SDG’s, waardoor er een grotere impact wordt bereikt. Purple draagt actief bij aan de SDG’s door aspecten van de doelen te bevorderen, zoals armoedebestrijding, onderwijs, gelijkheid, enzovoort. In deze blog zullen we dieper ingaan op de verschillende SDG’s waar wij ons actief mee bezig houden.
Sinds de opkomst van ontwikkelingssamenwerking is armoedebestrijding altijd een van de belangrijkste doelen geweest. Het eerste doel van de SDG’s is dan ook ‘het beëindigen van armoede in al haar vormen, overal’. Het is dan ook geen verrassing dat Purple ook streeft naar bijdragen aan dit doel. Armoede wordt door elk land anders gedefinieerd, maar gemiddeld wordt de extreme armoedegrens vastgesteld op $1,90* per persoon per dag, wat in India neerkomt op ₹43,47.
Typische Indiase huishoudens in rurale gebieden bestaan uit 6 leden.Dit betekent dat deze gezinnen bij een inkomen onder de ₹7933 ($346,75) per maand in extreme armoede leven. Maar ook bij een inkomen onder de $5,50 (₹125,84) per persoon per dag, wat gezien wordt als de armoedegrens, is het voor veel mensen nog steeds moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Bij een gemiddeld huishouden betekent dit dat zij dan een inkomen hebben van minder dan ₹22.966 ($1.004) per maand.
Er zijn veel oplossingen ontwikkeld voor armoedebestrijding. Wij ondersteunen armoedebestrijding door middel van microgift-investeringen, waarmee vrouwen een eigen onderneming kunnen starten en daarmee kunnen voorzien in meer inkomen voor het gezin. We streven daarom naar een minimuminkomen van ₹22.966 per maand per gezin, zodat zij en haar familie niet langer in armoede leven.
* Er wordt gerekend met de Purchasing power parities (PPP).
De meeste armoedespecialisten delen de opvatting dat onderwijs een grote invloed heeft op armoedebestrijding. Wanneer de bevolking van een land goed is opgeleid, ervaren ze verstrekkende positieve effecten. Opgeleide vrouwen trouwen later, hebben minder kinderen, hun kinderen zijn gemiddeld gezonder, ze participeren vaker in het arbeidsproces en hebben hogere salarissen. Hierdoor heeft onderwijs een indirect effect op de leefomstandigheden van gezinnen. Daarom geeft Purple prioriteit aan het onderwijs van vrouwen en hun kinderen. Onze vrouwen worden begeleid door businesscoaches bij het opbouwen van hun bedrijf en krijgen de kans om deel te nemen aan een trainingsprogramma dat zich richt op de ontwikkeling van hun zakelijke vaardigheden.
Een van de voorwaarden voor de microgift is dat hun kinderen van 5 tot 14 jaar naar school gaan, waardoor we ook het onderwijs van hun kinderen ondersteunen.
We streven ernaar de levensomstandigheden van vrouwen en hun gezinnen te verbeteren door het implementeren van microgiften en educatieve initiatieven. We denken niet alleen aan de voordelen voor de economische en educatieve omstandigheden van vrouwen en hun gezinnen, maar ook aan de empowerment van vrouwen en gelijkheid binnen een gemeenschap.
Daarom specificeert Purple dat de voorwaarde voor het ontvangen van een microgift is dat het bedrijf op naam van de vrouw is geregistreerd, waardoor de vrouw haar eigendom ontvangt. Bovendien helpen we vrouwen bij het openen van hun bankrekeningen. We streven ernaar de perceptie van vrouwen te veranderen en hun status binnen het huishouden te verhogen. Op deze manier kunnen vrouwen hun gezinnen ondersteunen en hun kinderen de kans geven om de middelbare school af te maken.
Door middel van het helpen van kansarme vrouwen bij het opzetten van hun eigen onderneming, verbeteren wij de levensomstandigheden van de vrouwen en hun gezinnen. Hiermee willen wij bijdragen aan SDG 8; ‘Inclusieve, economische groei, werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen’. Wij doen dit in eerste instantie door deze vrouwen te helpen bij het vormgeven van hun onderneming, door middel het verstrekken van microgiften. Sommige ondernemingen zullen potentie hebben voor eventuele uitbreiding en ook hier wil Purple een hand toesteken. Deze uitbreidingen zullen dan ook zorgen voor meer werkgelegenheid in de directe omgeving van de vrouw.
Zoals al eerder benoemd helpt Purple daarnaast ook bij het openen van een bankrekening, wanneer vrouwen deze nog niet hebben. Wat regelmatig voorkomt op het platteland in India. Ook kiezen we er bewust voor om, waar mogelijk, geld lokaal te besteden, om zo de lokale economie zo veel mogelijk te ondersteunen.
Door het steunen van deze vrouwen en hun levensonderhoud te verbeteren, reduceren wij de kans dat zij en haar gezin slachtoffer worden van gedwongen arbeid, mensenhandel en andere vormen van moderne slavernij. Al met al proberen wij met al onze activiteiten dus bij te dragen aan inclusieve en economische groei.
Het laatste SDG doel waar Purple aan bij wil dragen is SDG 10; het verminderen van ongelijkheid tussen landen. Door actief bij te dragen aan inclusieve economische groei, met een focus op vrouwen uit de armoede helpen, wil Purple een positieve impact hebben op de lokale economie. Wij proberen, waar mogelijk, ons geld lokaal uit te geven, met voorkeur bij women-owned businesses. Ook creëren wij zelf werkgelegenheid voor vrouwen in India, bijvoorbeeld door het inzetten van vrouwelijke businesscoaches. Het onderstreept de inzet van Purple voor duurzame en inclusieve ontwikkeling.
In deze blog zijn er verschillende SDG’s besproken waar Purple actief aan probeert bij te dragen. Purple zich op armoedebestrijding in India. Door microgift-investeringen streeft Purple ernaar vrouwen boven de armoedegrens te tillen, waarbij een minimum maandelijks inkomen wordt nagestreefd dat zorgt voor de financiële zekerheid van het gezin.
Naast armoedebestrijding legt Purple de focus op onderwijs en Women Empowerment. Purple gelooft dat onderwijs de sleutel is tot transformatie. Daarom richten wij ons op educatie van vrouwen en kinderen. Purple koppelt microgiften aan onderwijsvoorwaarden om zowel economische als educatieve aspecten te bevorderen, met als doel de armoedecyclus te doorbreken.
Naast individuele ontwikkeling ziet Purple ook het grotere plaatje. Door bedrijfsuitbreiding te faciliteren en werkgelegenheidskansen te bevorderen, draagt Purple bij aan SDG 8, met de nadruk op fatsoenlijk werk voor iedereen. Daarnaast richt Purple zich op SDG 10, gericht op het verminderen van ongelijkheid tussen landen, door actief inclusieve economische groei te bevorderen en vrouwen te ondersteunen bij het ontsnappen aan armoede
Al met al streeft Purple bij te dragen aan een breed scala van SDGs om de leefomstandigheden van de vrouwen en haar gemeenschap te verbeteren.
Fleur de Wilde
SCHRIJVER
Sinds ik klein was, ben ik al geïnteresseerd in verschillende culturen over de hele wereld. Sindsdien heb ik veel landen bezocht en de diverse culturen die de wereld te bieden heeft ervaren. Echter, ben ik ook in aanraking gekomen met de vele ongelijkheden binnen deze landen en culturen. Dat is een van de vele redenen waarom ik internationale ontwikkelingsstudies ben gaan studeren. Toen ik mijn studie begon, ontwikkelde ik een speciale interesse in India, een land met zulke diverse culturen maar ook verschillende ongelijkheden. Toen ik de kans kreeg om voor Purple te gaan werken en vrouwen en meisjes in India te helpen in staat om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, hoefde ik geen moment na te denken.
© Stichting Purple 2024 | Deze website is ontwikkeld door Didentity
Steun ons werk
Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.
Steun ons werk
Volg ons werk
Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.
Thank you for Signing Up |
Jochebed Neuteboom
FOUNDER & CEO
“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”
In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.
Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.
Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen.
Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.