Er is wel vooruitgang te zien, maar vrouwen in India worstelen nog altijd met maatschappelijke normen en vooroordelen die hun vrijheid, hun potentieel en welzijn beknotten. We nemen een kijkje in de diepgewortelde culturele stigma’s die voor vrouwen in India, en we bespreken waarom het zo belangrijk is dat dit verandert.
Genderongelijkheid is de kern van het cultureel stigma waar vrouwen in India mee te maken hebben. Vaak al vanaf hun geboorte hebben meisjes te maken met achterstand in voeding, gezondheidszorg, en onderwijs, vergeleken met jongens. Door deze vroege achterstanden hebben ze hun leven lang meer risico op discriminatie. In sommige delen van het land worden meisjes al in de baarmoeder of vlak na de geboorte omgebracht. Daarnaast worden vrouwen gedwongen om zich te houden aan de traditionele genderrollen. Ze worden geacht om te zorgen, het huishouden te doen, en om gehoorzame dochters, echtgenoten en moeders te zijn. Dit zijn natuurlijk belangrijke rollen, maar een vrouw hoeft niet daardoor beperkt te worden. De druk om zich aan de traditionele rollen te houden beperkt vrouwen in hun onderwijs en ambities.
Menstruatie is een natuurlijk biologisch proces, maar het wordt gehuld in zwijgen en schaamte. Veel meisjes en vrouwen krijgen het gevoel dat ze onrein zijn en zich moeten schamen voor hun cyclus. Het is een cultureel stigma dat niet alleen hun gevoel van eigenwaarde beïnvloedt, maar ook hun toegang belemmert tot de juiste menstruatie producten en onderwijs. Daarom is het voor hun waardigheid en gezondheid cruciaal dat de het zwijgen rondom menstruatie doorbreken. Kindhuwelijken zijn verboden in India, maar gebeuren helaas nog steeds in sommige delen van het land. Meisjes worden uitgehuwelijkt voordat ze volwassen zijn en worden daarmee beroofd van kansen op onderwijs of een carrière. Daarbij komt ook nog het probleem van de bruidsschat. Families lijden onder de financiële last, wat leidt tot emotionele en fysieke mishandeling van de bruid.
Huiselijk geweld blijft een belangrijk probleem in India. Veel vrouwen lijden in stilte vanwege de maatschappelijke druk en hun angst voor het oordeel van hun omgeving. Vrouwen zitten vaak gevangen in een web van patriarchale normen en een gebrek aan economische onafhankelijkheid. Op de werkvloer is er sprake van een loonkloof en discriminatie. Ook hier worden grote stappen gezet, maar de ongelijkheid maakt het moeilijk om economisch onafhankelijk te worden, en het versterkt het idee dat vrouwen minder goed in hun werk zijn of minder rechten hebben.
Om deze culturele stigma’s te doorbreken, is het belangrijk dat India prioriteit geeft aan de empowerment en het onderwijs voor vrouwen. Purple ziet dat onderwijs een belangrijk middel is om overtuigingen te veranderen, deuren te openen naar nieuwe kansen, en de traditionele normen uit te dagen. Daarom zoekt Purple arme vrouwen op uit verschillende delen van India, en brengt steun en een ware revolutie in hun leven. Vrouwen krijgen de hulp en de middelen die ze nodig hebben om een carrière te kunnen opbouwen, waarmee ze financiële onafhankelijkheid krijgen en hun eigen keuzes kunnen maken in hun leven.
Rashmi Tandi
SCHRIJVER
Ik ben opgegroeid in een regio waar vrouwen in elk gebied van hun leven worden gedomineerd door mannen. Een realiteit die vroeg of laat ook mijn lot zal zijn en waar ik graag aan wil ontsnappen. Maar waarom zou ik dit uit de weg gaan, wanneer ik het ook onder ogen kan zien en hiermee een verandering in mijn eigen leven en dat van andere vrouwen kan brengen? Daarom ben ik voor Purple aan de slag gegaan als businesscoach. Ik begeleid vrouwen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en hun eigen toekomst vorm kunnen geven.
© Stichting Purple 2024 | Deze website is ontwikkeld door Didentity
Steun ons werk
Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.
Steun ons werk
Volg ons werk
Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.
Thank you for Signing Up |
Jochebed Neuteboom
FOUNDER & CEO
“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”
In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.
Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.
Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen.
Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.