Blog

Bruiloft in India

Blog

Bruiloft in India

Indian weddings are not about individuals. It’s about two families, societies, and cultures coming together for life.
~ Dr. Abhijit Dip

In India begint deze maand het trouwseizoen. Een Indiase bruiloft is een traditionele en uitgebreide viering tussen twee mensen, hun families en hun vrienden. Het gaat samen met verschillende rituelen en ceremonies vóór de bruiloft, tijdens de trouwdag, en na de bruiloft. Er is vaak veel eten, muziek, dans en versieringen.

Bruiloft

Indiase bruiloften gaan niet alleen om het verbinden van twee mensen, maar ook om het samengaan van twee families. De families van de bruid en de bruidegom komen bij elkaar om de bijzondere gelegenheid op een gedenkwaardige manier te vieren. De voorbereidingen duren meestal maanden, en het feest wordt gezien als één van de meest belangrijke gebeurtenissen in iemands leven. Het is een blij en levendig feest waarbij veel belang wordt gehecht aan familie, gemeenschap en cultureel erfgoed. Familieleden komen samen, vormen een band met elkaar, lachen samen en maken mooie herinneringen: niet alleen de bruid en de bruidegom, maar iedereen die aanwezig is op het feest.

Omdat het huwelijk niet gebaseerd is op alleen de keuze van twee individuen, is het bijna altijd een verbintenis voor het leven. Het is een symbool van liefde, het belang van familie en eerbied voor de maatschappij en cultuur waarin we leven. Er zijn verschillen met de westerse wereld:

Indiase bruiloften

  • Worden gevierd door alle familieleden en vrienden, 800 gasten is heel normaal.
  • Duren meestal meerdere dagen.
  • Hebben verschillende ceremonies vóór de bruiloft, zoals Haldi, Mehndi en Sangeet.
  • Worden meestal geleid door een Hindoe priester.
  • Hebben uitgebreide versieringen, maaltijden en elke dag weer andere kleding.

 
Westerse bruiloften

  • Zijn vaak kleiner en worden meestal alleen bezocht door directe familie en vrienden.
  • Duren meestal een dag.
  • Bestaan meestal uit een huwelijksvoltrekking en een receptie.
  • Wordt voltrokken door iemand van de burgelijke stand en soms ook nog door een dominee.
  • Hebben minder traditionele en meer persoonlijke elementen, zoals unieke geloften en thema’s.

 
Bij beiden wordt de verbintenis tussen twee mensen gevierd, en zijn momenten waarop families samenkomen en feestvieren.
 

Mehendi

Mehendi, henna, is een belangrijk ritueel bij Indiase bruiloften. Het symboliseert de liefde en de band tussen de bruidegom en de bruid. Het staat ook voor vreugde, en men gelooft dat het geluk brengt aan het bruidspaar. Daarbij komt dat Mehendi wordt gezien als een teken van voorspoedige voorbereidingen voor de bruiloft. Het is een gezellig, sociaal evenement.

Mehendi heeft culturele en traditionele betekenis bij Indiase bruiloften. Het is een symbool van liefde, het stelt de liefde tussen bruid en bruidegom voor. Ook zou Mehendi geluk en blijdschap brengen aan het paar. Het aanbrengen van Mehendi is een sociale gebeurtenis samen met familie en vrienden.

Mehendi wordt gezien als een belangrijk ritueel voorafgaand aan de bruiloft, het markeert de start van de vieringen. In de Indiase cultuur wordt het al eeuwen gebruikt om de handen en voeten van de bruid te versieren.
 

Haldi

Haldi wordt meestal een dag voor de bruiloft gevierd. Het is een vrolijk feest waarbij iedereen gele kleding draagt. De gasten smeren omstebeurt een papje van kurkuma op het gezicht, handen en voeten van de bruid of bruidegom.

Haldi is een belangrijk moment voorafgaand aan de bruiloft, het brengt zegen en geluk en men gelooft dat het kwade geesten afweert. Ook staat het symbool voor reinheid; het reinigt de lichamen en zielen van het echtpaar om hen voor te bereiden op de huwelijksdag.

Haldi is een belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur en wordt al eeuwen gebruikt in bruiloftsvieringen. Het is een sociale gelegenheid waar familie en vrienden bij elkaar komen.
 

Huwelijk

Huwelijken in India zijn uitgebreide en complexe gebeurtenissen, gedrenkt in cultuur en traditie. Het bestaat vaak uit meerdere dagen, met rituelen zoals Haldi en Mehendi vóór de trouwdag, en andere vieringen erna.

De meeste huwelijken in India zijn door de ouders geregeld. Vaak ontmoeten de bruid en de bruidegom elkaar voor het eerst op hun trouwdag. Het huwelijk draait niet alleen om de bruid en de bruidegom, maar ook om de hele familie. Iedereen speelt een belangrijke rol in de viering.

Indiase bruiloften zijn rijk aan culturele tradities, met rituelen en gebruiken die generatie op generatie zijn doorgegeven. Ook speelt muziek en dans een belangrijke rol, met alle live optredens, traditionele liederen en dansen die daarbij horen. Deze feestelijke dagen zijn beroemd om het heerlijke eten en warme gastvrijheid, waar gasten worden ontvangen als koningen.

Een bruiloft in India is bijzonder. Het is een feest van liefde, familie, en traditie. Een gebeurtenis om nooit te vergeten voor iedereen die erbij betrokken is.

Deel deze blog op social media

Dr. Abhijit Dip

SCHRIJVER

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Elke gift aan een vrouw in India wordt 100% aan haar besteed. Met een donatie aan Purple help je ons de overheadkosten te betalen. Ook geef je ons hiermee de kans om verder te groeien en te ontwikkelen, zodat we nog meer vrouwen in India kunnen helpen met een microgift.

 

Steun ons werk

DONEER AAN STICHTING PURPLE

Volg ons werk

INSCHRIJVEN VOOR DE PURPLE NIEUWSBRIEF

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ons werk.

Jochebed Neuteboom

FOUNDER & CEO

“Ik geloof dat wij vanuit de kansen en mogelijkheden die we zelf hebben gekregen kunnen uitdelen aan anderen, waardoor levens veranderen van kansarm naar kansrijk.”

In mijn dagelijkse leven ben ik artiestenmanager en ben ik als organisator betrokken bij diverse evenementen. Maar dit zijn niet mijn roots. Mijn carrière begon na het behalen van de HBO-V in de zorg. Daarna ben ik als opleider in een verpleeghuis aan de slag gegaan en mocht hiervoor mijn Bachelor of Education afronden. De gemene deler is altijd een combinatie geweest van organiseren en de zorg voor mensen. Ik zet mijn talenten graag in om een ander verder op weg te helpen.

Van kinds af aan zijn armoede en onrecht al thema’s die mij in beweging zetten. Toen ik voor mijn werk in India mocht rondreizen werd ik enorm geraakt door de armoede waarin veel mensen leven. Maar wat écht mijn hart binnenkwam is de situatie van veel vrouwen en meisjes in dit land. Waar ik in mijn leven veel kansen heb gehad om me te ontwikkelen en te worden wie ik nu ben, hebben zij deze kansen niet gekregen.

Voor deze vrouwen wil ik mij inzetten. Daarom heb ik Purple opgericht. Met deze stichting wil ik kansarme vrouwen in India helpen een eigen onderneming te starten om daarmee een kansrijke toekomst op te bouwen. 

Ik woon in Ede, ben getrouwd met een lieve man en moeder van vier kinderen. Ik houd ervan om met mensen af te spreken met een goede kop koffie erbij. Ik ben eigenlijk altijd bezig en geniet ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan.